Vitner til testament — hvem kan være vitne?
For at et testament skal være gyldig, må to vitner bevitne underskriften din. Her er reglene for hvem som kan være vitne, hva vitnene skal gjøre, og hva som gjør en disposisjon ugyldig.
Lag testamentet selv på under 10 minutter — kr 500,- inkl. mva. Du velger selv: la en jurist gå gjennom testamentet før det sendes til deg (inkludert i prisen, normalt 1–2 virkedager), eller last det ned med en gang.
Start her →Kravet: to vitner
Etter arveloven § 42 skal et testament være skriftlig, testator skal underskrive det, og to vitner skal bevitne underskriften. Er reglene ikke fulgt, er testamentet ugyldig.
Hva vitnene skal gjøre
- Vitnene bevitner at du skriver under dokumentet, eller at du vedkjenner deg en underskrift du allerede har satt.
- De skal vite at dokumentet skal være et testament. De bevitner underskriften din, ikke innholdet.
- De skal selv skrive under dokumentet mens du er til stede.
Loven krever ikke at begge vitnene er til stede samtidig. Vitnene kan være til stede sammen eller hver for seg, men du må være til stede når de skriver under. Vi anbefaler likevel at du og begge vitnene er samlet når testamentet signeres.
Hvem kan være vitne?
Vitnene skal ha fylt 18 år, være habile etter reglene i § 44, og ikke være i en tilstand som nevnt i § 41 annet ledd — altså ikke på grunn av sinnslidelse, demens, rus eller annen psykisk funksjonsnedsettelse mangle evne til å forstå hva de bevitner.
Hvem er ikke habil? (§ 44)
Etter arveloven § 44 er en disposisjon i testamentet til fordel for et av vitnene ugyldig. Det samme gjelder disposisjoner til fordel for personer som står vitnet nær:
- vitnets ektefelle eller samboer
- ektefellens eller samboerens barn
- slektning i rett opp- eller nedstigende linje, eller søsken
- ektefellen eller samboeren til en slektning i rett opp- eller nedstigende linje
En disposisjon til fordel for noen som vitnet er ansatt hos på testasjonstidspunktet, er også ugyldig. Som ansettelse regnes også funksjon som styremedlem og liknende i selskap, forening, stiftelse eller offentlig institusjon. Disposisjonen er likevel gyldig når tilknytningen trolig ikke har hatt betydning for innholdet i testamentet. En person kan være vitne selv om han eller hun er innsatt som testamentsfullbyrder.
Praktisk råd: velg vitner uten tilknytning
Det er ikke i seg selv et hinder at et vitne er i slekt med deg som testator. Hindringen er slektskap med en mottaker: er vitnet gift eller samboer med, i rett opp- eller nedstigende linje med (foreldre, besteforeldre, barn, barnebarn), eller søsken av en mottaker, blir disposisjonen til fordel for den mottakeren ugyldig.
Siden mottakerne ofte er familien din, er det enklest å velge to voksne utenfor familien, uten tilknytning til noen i testamentet og uten noe å vinne eller tape på innholdet.
Påtegning fra vitnene
Vitnene bør i en påtegning på testamentet opplyse om at reglene i § 42 er fulgt, at du har opprettet testamentet av fri vilje, og at du var ved sans og samling. Påtegningen bør være datert, og vitnene bør oppgi fødselsdatoene sine, jf. § 43. Påtegningen anses som tilstrekkelig bevis for det den omfatter, med mindre det foreligger særlige omstendigheter som gir grunn til å tvile.
Klar til å opprette testamentet?
Testamentet du får hos oss har ferdig plass til to vitners underskrifter og påtegning.
Opprett testament →Spør en jurist – gratis
F.eks. «Kan samboeren min arve alt?» · «Kan jeg gi mer til ett av barna?» · «Hva skjer med hytta?»
Gratis når du logger inn med Vipps. Svar på e-post innen 1 virkedag. Ingen salgsoppringinger.
Still spørsmålet ditt →